Stockholm Hästutveckling startades och drivs av mig, Matilda Olofsson, 31 år gammal och bosatt i Kungsängen. Jag har en livslånglång kärlek till hästar i alla former och ett riktigt nördigt intresse för träning för långsiktig hållbarhet.
Här nedanför beskriver jag min bakgrund och vad som fört mig dit jag är idag.

Drömmen om en skadefri häst ledde mig hit.

Jag har haft tur. Jag har ägt två och enbart två hästar hittills i mitt liv. Mitt ponnysto, som fanns i familjen från att jag var 3 år gammal, och hennes enda avkomma. Idag är mitt sto borta sedan många år, men hennes avkomma har jag kvar. Han är 13 år idag och har varit nyckeln till en stor del av den kunskap jag besitter idag. Om min resa tillsammans med honom, kan du läsa på Huliganen.se.

Hur som helst. Mitt låga hästantal till trots, har jag besökt fler veterinärkliniker, ägnat mer tid åt skador, rehab, analyserat och funderat mer än de flesta hästmänniskor gör under en livstid. Fram till ett par år sedan var min häst alltid skadad. Oturen tycktes aldrig ta slut. Hältorna vandrade runt och varvades med sår, hovbölder, griffelbensfrakturer, ryggproblem, luftvägsproblem och you name it. Jag lärde mig enormt mycket och fick många insikter. Den största insikten var att detta inte kunde fortgå. Något var fel och behövdes göras om från grunden. Efter en omfattande behandling av en kompetent veterinär som tycktes ha hittat roten till min hästs problem, började vi till slut om på noll. Jag redan tidigare sökt upp Susanne Widner, kvinnan som lever för filosofin om uppbyggande träning. Våra tidiga försök att träna för henne ledde dessvärre ingenstans, eftersom hästen i grund och botten fortfarande inte var helt frisk (även om vi trodde det). Nu var det dock annorlunda, när min häst till slut fått den hjälp han behövde. Nu började arbetet att bygga honom från grunden. Nu började resan mot en hållbar häst, långsiktigt, steg för steg.

Den betydelse som Susanne Widner har haft för mig, har jag inte ord nog att förklara. Min häst blev starkare för varje månad. Vi övade koordination för att lära honom använda sin nya, smärtfria kropp. Resan var så häftig. Min häst förvandlades från skruttig och oren till stark och kapabel. Mycket av de problem vi haft med t ex hovbölder försvann när han kunde hållas igång och få bättre blodcirkulation. Hans nya muskler hjälpte honom att lättare stå emot sträckningar och vrickningar, där hans brist på muskler tidigare gjorde att belastningarna i högre grad kom direkt på lederna. Tappskorna minskade när rörelsemönstret blev jämnare. Den onda cirkeln förbyttes till en positiv spiral.

Med på resan var också John Ricketts, som genom hela mitt liv med min valack hjälpt mig i vått och torrt. Nu blev det viktigt att lära min häst att ta det lugnt och använda sin kropp avslappnat, för att kunna arbeta i en fördelaktig arbetsform, utan spänningar som skulle sätta sig i kroppen på honom.

Hela resan med Esset, från det att han var föl till nu, det är de lärorikaste 13 år jag haft. Resan gjorde mig nyfiken och motiverad att lära mig mer. Om min häst var kapabel att göra den här resan, då betyder det att fler hästar kan göra den. Och om jag kan hjälpa någon rätt, då vill jag göra det.

Med detta i ryggen startade jag först Huliganen.se, sedan Stockholm Hästutveckling. Det är drömmen om att stärka hästar mentalt och fysiskt, som driver mig. Hästarna ska trivas med sitt arbete, vara avslappnade, glada och harmoniska. De ska lära sig arbeta med sin kropp på ett sätt som är fördelaktigt för långsiktig hållbarhet. Om jag kan hjälpa bara en enda häst att bli lite mer hållbar än vad den är, då är det värt varenda minut av arbete.

Vidare har jag läst Hästkunskap Level I och II på Strömsholm, tränat och tävlat dressyr, men numera Working Equitation. Jag har intervjuat massvis med proffs, veterinärer etc. om deras relation till hållbar träning för häst. Jag har tränat tömkörning för bl a Anders Eriksson och KG Svensson, tränat regelbundet för John Ricketts sedan 2012, för Susanne Widner sedan 2015. Jag är diplomerad i Susanne Widners Uppbyggande System, bloggar regelbundet på bloggen Uppbyggande Träning och läser våren 2020 universitetskurser i Hästens Beteende samt Hästens Sinnen vid SLU och LiU, för ökad förståelse för hästen som arbetskamrat. Jag har läst grundkurs och steg 1 i hästmassage vid Axelson Animal School och planerar läsa färdigt utbildningen till hästmassör under en tvåårsperiod.

En vanlig vecka träffar jag ett par hästar för kommunikationsträning, t ex vardagshantering eller specifik problemlösning, så som lastning. De flesta av mina kunder träffar jag för tömkörning, där jag ofta möter hästen själv och ordnar med mockning etc. så att hästägaren kan få en stallfri dag. I tömkörningen arbetar jag alltid enligt den uppbyggande filosofin och fokuserar på egenbalans, rakriktning och avslappnat arbete. Jag använder inga inspänningstyglar utan vill uppmuntra hästen att själv hitta till en fördelaktig arbetsform. Arbetet i töm ska vara ett hjälpmedel för långsiktig hållbarhet, därför ska hästen själv lära sig arbeta korrekt med sin kropp. Allt annat är quick fixes och det går inte i linje med vad jag tror på.
Några kunder träffar jag för lektioner i uppbyggande träning, där jag guidar genom uppbyggande ridövningar. Några hästar rider jag åt sina ägare. Alltid med hållbarhet och avslappning i fokus.

Varmt välkommen att höra av dig med din bokning!